Eveline Gieles - diergedrag

Werkwijze gedragstherapie

Tijdens het consult, bij jou thuis, wil ik achterhalen wat precies het probleem is. Dit doe ik door vragen te stellen en de hond te observeren. Wat is het probleemgedrag precies, in welke situaties komt het voor en vooral waarom doet de hond wat hij doet. Wat wil de hond met zijn gedrag bereiken en waarom is juist dat voor juist deze hond zo belangrijk? Hieruit volgt de diagnose. 
 
Het behandelplan maak ik vervolgens in overleg met jou. Je kunt het behandelplan immers alleen uitvoeren als het haalbaar is in jouw situatie en als je er volledig achter staat. Het behandelplan is daarom altijd maatwerk. Het welzijn van de hond staat hierbij centraal (zie filosofie). Als de aard van het probleem en de tijd het toelaten, kunnen we soms al een begin maken met het uitvoeren van het behandelplan. Het eerste consult duurt gemiddeld 2 uur. 
 
Na het consult krijg je van mij een verslag thuisgestuurd, met daarin nogmaals de diagnose en het behandelplan. Daarna blijf ik je in ieder geval verder begeleiden via mail of telefoon. 
 
Vaak is het nuttig om daarna samen in de praktijk aan de slag te gaan met het uitvoeren van het behandelplan. Voor de meeste problemen raad ik aan om een pakket van vijf keer een half uur training te nemen, zodat je zelf de vaardigheden leert om je hond goed te kunnen begeleiden. Bij de 5e les bekijken we dan wat je wensen zijn voor het vervolg. We kunnen samen verder trainen, of je kunt zelf met je hond aan de slag. Het probleem is na 5 lessen meestal niet opgelost, maar je hebt wel meer inzicht in het gedrag van je hond en betere vaardigheden om er verder mee aan de slag te gaan. Het belangrijkste is dat je samen met je hond gaat oefenen! Bij problemen met alleen blijven is het vaak niet zo nuttig om samen te trainen. Meestal kiezen we er dan voor om na het consult en het behandelplan via de mail of telefonisch contact te houden. Deze nazorg krijgt je na een consult altijd, of we nu samen trainen of niet.